Het geluk van Wortelboer en Van Rossem
Misschien heb je gekeken naar de eerste aflevering van het programma Wortelboer & Van Rossem, waar Emma en Maarten op zoek gingen naar hun persoonlijke geluk. Hoe kom je erachter waar iemand's hart sneller van gaat kloppen? Waar het gelukshormoon van door de aderen gaat stromen? Wanneer voelt iemand zich écht gelukkig? Is dat door het simpelweg gewoon aan iemand te vragen?
Volgens de wetenschap ligt het antwoord een stukje dieper verborgen: namelijk in het brein. Daarom kwamen Maarten en Emma voor dit nieuwe seizoen van hun programma bij Neurensics langs om hun geluk in het brein te meten.
Wat mensen voelen, is niet altijd wat ze zeggen
Ons brein is een fascinerend maar ook ingewikkeld orgaan. We denken vaak dat we precies weten wat we willen of voelen, maar als we het moeten uitleggen of invullen in een vragenlijst, klopt dat niet altijd met wat er écht in ons hoofd gebeurt. We antwoorden vanuit sociale wenselijkheid of missen simpelweg kennis en inzicht om te weten wat ons diep van binnen motiveert en beweegt.
Daarom kiezen we bij Neurensics bewust voor een andere aanpak: we kijken rechtstreeks in het brein. Onbewuste reacties geven vaak een veel betrouwbaarder beeld van hoe mensen zich écht voelen of hoe ze zich hierdoor echt zullen gedragen. Want terwijl mensen iets anders kunnen zeggen, laten hun automatische, onbewuste reacties zien wat er echt speelt, nog vóór ze er zelf over na hebben gedacht.

Geluk zichtbaar met fNIRS
Om in kaart te kunnen brengen waar Maarten en Emma gelukkig van worden maakten we gebruik van fNIRS, een geavanceerde neuro-imaging techniek die hersenactiviteit meet via infraroodlicht. Naast EEG en fMRI, andere veel gebruikte technieken bij Neurensics, is fNIRS makkelijk te gebruiken in natuurlijke situaties én bijzonder geschikt voor deze opzet omdat het zeer nauwkeurig meet.
Met de fNIRS-cap op keken Emma en Maarten naar allerlei beelden die een naar verwachting een bepaalde emotie zouden oproepen, van onweerstaanbare chocolade tot minder smakelijke schimmelende boterhammen. De hersenreacties op deze afbeeldingen dienden als referentiepunten: emotionele ijkpunten waarmee we konden zien hoe intensief en hoe positief ze reageerden op andere beelden.
Nadat de emotionele referentiepunten waren vastgesteld, werd het interessant. Emma en Maarten bekeken afbeeldingen van diverse activiteiten: uitgaan, lezen, televisie kijken, verre vakanties, beelden van Texel en typisch Nederlandse taferelen. Hun hersenactiviteit werd continu gemeten met fNIRS, zonder één enkele vraag te stellen. De reacties werden vervolgens afgezet tegen het ijkmateriaal.
En wat blijkt?
Maarten en Emma lijken meer op elkaar dan ze dachten
Ondanks dat ze beide dagelijks in de drukte staan en volop in de schijnwerpers leven, blijkt uit de analyse dat Emma en Maarten vooral genieten van rust en solitair geluk. Geen drukke feestjes of volle evenementen, maar juist tijd voor zichzelf, zonder anderen om hen heen. Ze hebben beiden duidelijk niets met yoga retraitres of drukke restaurants. Voor Maarten betekent geluk: heerlijk ontspannen met een goed boek. Emma blijkt eigenlijk heel positief op musea te reageren. Dat zal historicus van Rossem deugd doen. Hij staat vast te trappelen om een dag cultuur uit te kiezen. Of Emma ter plaatse nog kan genieten van de colleges van Maarten valt natuurlijk nog te bezien. Ook vonden we dat Emma graag televisie kijkt. Rust en afzondering blijken cruciaal om te herstellen van hun hectische bestaan.
En er kwamen nog een paar opvallende extra inzichten naar voren:
-
Maarten raakt nauwelijks ontroerd als hij typisch Nederlandse beelden ziet. Bij vlaggen, Nederlandse straatbeelden en heroïsche sport herinneringen worden er amper positieve emoties geactiveerd; het lijkt simpelweg niet echt bij hem binnen te komen.
Emma daarentegen beleeft het compleet anders. Hoewel ze het niet snel openlijk toegeeft, zien we in haar brein activatie patronen dat als er trotse beelden van haar land voorbijkomen er wel degelijk meer positieve emoties geactiveerd worden. Stiekem is Emma een tikje chauvinistisch. -
Hoewel Maarten al jaren op vakantie gaat naar het waddeneiland Texel, liet zijn brein opvallend sterkere positieve reacties zien bij beelden van een Indische vulkaan vergeleken met beelden van zijn geliefde Texel. Ook Emma vond de Indische vulkaan erg aantrekkelijk.
Misschien een tripje waard voor in hun volgende seizoen?
Dit apparaatje meet hersenactiviteit aan de voorkant van het hoofd. Daar kun je goed meten of iemand geïrriteerd is over iets, of iets heel erg de aandacht trekt, of je iets niet snapt, maar ook of iets je aanspreekt. Andries van der Leij, Geluksonderzoeker - Neurensics

Wat betekent dit voor merken en producten?
Bij Neurensics passen we dezelfde wetenschappelijk onderbouwde technieken toe op merk-, product- en ervaringsbeleving. We meten emoties en onbewuste reacties om nauwkeurig te voorspellen hoe consumenten écht zullen reageren op advertenties, verpakkingen of winkelervaringen. Bijvoorbeeld:
-
Hoe kom je erachter of reclame de juiste emoties activeert?
Lees er over in deze Case van Achmea - 'Hoe Achmea in de Top 15% meest effectieve video's belandde' -
Waarom triggeren bepaalde verpakkingen de koopintentie, terwijl andere verpakkingen juist genegeerd worden?
Ontdek het in de Case van Oldtimers - 'Hoe ontdek je met breinonderzoek de meest effectieve verpakking?' -
Hoe ontwerp je vanuit het brein een omgeving waar mensen graag zijn en productief kunnen werken?
Vind het antwoord in de Case van Hoogerwerf - 'Weg met de kantoortuin: Een kantoor inrichten met neuromarketing'
Bij Neurensics combineren we diepgaande inzichten uit neurowetenschap met praktische toepassingen die écht werken. Onze methoden zijn wetenschappelijk gevalideerd en staan garant voor kwaliteit, mede dankzij onze nauwe samenwerking met topwetenschappers van de Universiteit van Amsterdam.
Ben je enthousiast geworden en wil je meer weten over hoe neurowetenschap voor jouw merk of organisatie kan werken?
Ontdek mogelijkheden hier, of neem direct vrijblijvend contact met ons op!
Je brein weet méér dan jij denkt.
Blogs
Neurensics in de Media
Neem contact op
Andries van der Leij
Head of Research & Development
Meer weten over onze onderzoekstechnieken?

Start een project
Heb je vragen over wat Neurensics voor jou kan betekenen? Neem dan snel contact op met Walter.

Walter Limpens
Leer meer over Neuro onderzoekstechnieken
Heb je vragen over de onderzoekstechnieken die Neurensics gebruikt? Neem dan snel contact op met Andries.
