Naamonderzoek

    Ontdek welke merk- of productnaam onbewust de juiste associaties oproept, zoals koopintentie. Zo weet je zeker welke naam je moet kiezen om groei te creëren.

    What's in a name? Shakespeare
    Bernardus naamonderzoek in het brein

    Bewezen effectief

    10+ jaarneuro-ervaring

    Naam-onderzoekin het brein

    Meet intuïtieve reactie op de naam

    Een merk is een naam met associaties. En andersom wordt het merk mede geladen de associaties die we hebben bij de naam. De waardering van deze associaties en daarmee het belang voor het succes ervan, vindt voornamelijk plaats in het onbewuste brein van de consument. Om te weten welke associaties een naam oproept en in hoeverre ze relevant zijn voor het succes, moet er dus gekeken worden op de plek waar het ontstaat: in het onbewuste. 

    Bij Neurensics doen wij onderzoek naar merk- en productnamen met RIAT. Hiermee wordt de onbewuste reactie gemeten die mensen hebben bij het zien en horen van een naam. Deze associatietest vindt plaats onder tijdsdruk. Zo meten we welke associaties een naam of verschillende namen oproept en welke naam zal leiden tot een vooraf vastgesteld gewenst effect. 

    Overwegen jullie de lancering van een nieuw product? Is er sprake van een nieuwe naam of naamsverandering? Ga dan voor een neuro-naamonderzoek. Je kan maar één keer een eerste indruk maken. En die moet meteen goed zijn.

    RIAT: welke associaties roept jouw naam op?

    Neem contact op

    Onze klanten

    Bernardus logo Neurensics
    Rabobank Logo Neurensics
    Finzie_logo_neurensics

    Wij nemen je het werk uit handen.

    Gemak is voor ons een belangrijk uitgangspunt. Na het bespreken van de onderzoeksvraag hoef je alleen nog de stimulus aan te leveren. De rest doen wij. 


    Waarvoor zet je een naamonderzoek in?

    Een naamonderzoek zet je in bij:

    • Het starten van een nieuw bedrijf
    • Het lanceren van een nieuw product
    • Een naamsverandering

    Onze aanpak

    Het naamonderzoek is een online studie die uitgevoerd wordt met RIAT.  Hieronder staan de fases die er doorlopen worden. Dit kan naar wens worden uitgebreid of ingekort. 

    1. 1
      09_BackgroundInfo_clr

      Lijst opstellen van relevante merkassociaties

      Samen stellen we een lijst op van associaties die relevant zijn voor de categorie.

    2. 2
      02_Analyse_clr

      Clusteranalyse met relevante associaties voor gedragsintentie

      In een vooronderzoek stellen we met een clusteranalyse vast welke associaties relevant zijn voor gedragsintentie, zoals koopintentie of NPS.

    3. 3
      riat

      Meten van de associaties in het onbewuste van de consument

      Na het vooronderzoek wordt RIAT (Rapid Implicit Association Test) ingezet. Hier moeten respondenten onder tijdsdruk aangeven of de associaties wel of niet passen bij de diverse merken of namen.

      Door tijdsdruk schakelt RIAT bewust nadenken uit en wordt over-rationalisatie voorkomen. We meten de mate waarin de associatie is 'ingebed’ in het consumentenbrein. Om dezelfde reden gebruiken we een dichotome schaal (past wel / past niet). We meten dus op een meer intuïtief, en daarmee meer voorspellend, niveau.

      RIAT methode afgebeeld. Aan de respondent wordt gevraagd of duurzaam wordt geassocieerd met Belle een wijnproduct van Bernardus.

    Wat levert het je op?

    Binnen 5-7 werkdagen ontvang je:

    • Een overzichtelijke rapportage met daarin de resultaten en antwoorden op welke naam je het beste kunt kiezen.
    • Inzicht in de associaties die relevant zijn voor een succesvolle positionering.
    • De zekerheid dat je goed onderbouwde tactische en strategische beslissingen neemt die bijdragen aan de groei van jouw merk en product.

     

    Neem contact op

    Wij werken samen met

    uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA