De verpakking is het eerste wat je ervaart van een product en heeft daardoor een sterke invloed op de uiteindelijke gebruikservaring.
Zo is er uit onderzoek gebleken dat water geserveerd in een stevige beker als beter werd ervaren dan water van dezelfde kwaliteit geserveerd in een slappe beker (Williams en Ackerman).
Het product was hetzelfde maar de perceptie verschilde door de verpakkingswijze. Een verpakking van mindere kwaliteit gaf de deelnemers het idee en de verwachting dat het product binnenin ook slechter was.
Wansink heeft in 2006 een soortgelijk onderzoek gedaan met brownies.
Wansink deelde brownies uit op een Chinese porseleinen bord, op een papieren bord en op een servet. De brownies waren identiek. Wat bleek?
De deelnemers die de brownie op een servetje kregen waren bereid om 53 cent te betalen, de deelnemers die de brownie op het papieren bordje gekregen wilden 76 cent betalen en degenen die de brownie op het Chinese porseleinen bord kregen, waren bereid maar lieft 1,27 te betalen.
De verwachting die geschept werd door de presentatie, beïnvloedde dus de ervaring van de brownie. De brownie op het Chinese porseleinen bord werd lekkerder gevonden en de deelnemers waren bereid er meer voor te betalen.
Shutton heeft het onderzoek gerepliceerd met drank. Hij deelde samples uit in plastic bekers, glazen of “branded” glazen. Shutton vond dezelfde resultaten: de drank geserveerd in glazen schepte een positievere verwachting.
Advies: Houd er dus goed rekening mee welke verwachting je met jouw verpakking wil creëren. Onderzoek ook of de verpakking in staat is om deze verwachting optimaal te activeren. Het scheppen van een goede verwachting van jouw product kan zomaar het verschil maken tussen een goede en slechte gebruikservaring.