Marktonderzoeksbureau

Je bent op zoek naar een marktonderzoeksbureau omdat je een vraag hebt waar je antwoord op wil. Maar hoe kies je nu het beste bureau? Ga je voor kwalitatief, kwantitatief of neuro onderzoek? Lees verder om een helder inzicht te krijgen in welke vragen onderzoeksbureaus beantwoorden en welke methode er het beste bij past.

  • Wat doet een marktonderzoeksbureau?

  • Welke soorten marktonderzoeken zijn er?

  • Welke methodes zijn er?

"Consumers don’t think how they feel. They don’t say what they think and they don’t do what they say" David Ogilvy - 'Father of Advertising', Oprichter Ogilvy & Mather

Wat doet een marktonderzoeksbureau?

Een marktonderzoeksbureau schakel je in wanneer je meer inzicht wil in de markt waarin je opereert. Zo kan het zijn dat je meer wil weten over wie jouw doelgroep is, hoe groot die is, waarin zij geïnteresseerd is. Zo leer je jouw klant begrijpen, weet je hoe je ze kunt bereiken om hier vervolgens de communicatie op af te stemmen. Ook wil je weten wie jouw concurrenten zijn, zodat je weet waarop je in moet spelen om op te vallen. Om succesvol te zijn is het daarom van essentieel belang een goed inzicht te hebben in jouw klant en het concurrentielandschap. En dat is waar een marktonderzoeksbureau je bij helpt.

Welke soorten marktonderzoeken zijn er?

Het marktonderzoekslandschap is enorm breed. Daarom is er altijd wel een vorm van onderzoek die jouw vraag kan beantwoorden. Om je een overzicht te geven, hebben we de meest voorkomende soorten marktonderzoeken opgesomd en welke vragen je hiermee kunt beantwoorden:

Communicatie-onderzoek

Met een communicatieonderzoek kom je erachter hoe je jouw boodschap zo goed mogelijk overbrengt bij de doelgroep. Jouw boodschap moet tenslotte wel aansluiten en de juiste emoties opwekken om gewenst gedrag te activeren. 

Zo zet je dit onderzoek in bij het testen van de effectiviteit van reclame(concepten), verpakkingen, websites, (social) media en alle andere vormen waarbij jij communiceert met de doelgroep.

Branding

Een marktonderzoeksbureau kan je helpen om ervoor te zorgen dat jouw merk zich optimaal positioneert. Merkherkenning, imago, proposities en brand tracking zijn hierbij belangrijke onderdelen. 

Belangrijk om te weten is dat merken alleen in het brein bestaan. Hiermee wordt bedoeld dat een merk een naam is met associaties, opgeslagen in het brein van de consument. Deze associaties zorgen ervoor dat jouw merk wel of niet gekocht wordt

Een onderzoek hiernaar levert je waardevolle inzichten op waarmee jij jouw merk laat groeien. 

Klantbehoeftes

Een must voor ieder bedrijf is te ontdekken wat de echte wensen en behoeftes zijn van de doelgroep. Het zou zonde zijn als je een product of dienst in de markt zet waar geen behoefte aan is. 

Een onderzoeksbureau geeft hier helder inzicht in. Het beantwoordt vragen zoals:

  • Waar heeft de doelgroep behoefte aan?
  • Sluit jouw product of dienst portfolio hier goed genoeg op aan?
  • Waar liggen de kansen?
  • Wat zijn de drivers & barriers om jouw product of dienst wel of niet te kopen?
  • Hoe hou je het product- of dienstportfolio relevant?
  • Zijn jouw producten of diensten onderscheidend genoeg ten opzichte van de concurrentie?

Je kunt een behoefteonderzoek ook inzetten bij vragen over de customer journey en het optimaliseren van conversies

Prijsonderzoek

Een hot topic nu is Pricing. Hoe zorg je ervoor dat je geen omzet misloopt of verliest door verkeerde prijzen te communiceren.

Met een prijsonderzoek kom je hierachter. Zo ontdek je ook:

  • Wat de prijselasticiteit is van bestaande producten of diensten
  • De ideale prijs voor productintroducties 
  • De financiële meerwaarde van claims of proposities
  • Ruimte ten opzichte van de concurrentie voor prijsstijgingen of prijsdalingen
  • Segmentatie op basis van willingness to pay van verschillende doelgroepen

Ieder marktonderzoeksbureau zet hiervoor zijn eigen onderzoeksmethode in. We willen je erop wijzen dat het uitvragen van prijzen aan de doelgroep niet zal leiden tot het gewenste resultaat. Met vragen maak je mensen prijsbewust en geven ze aan dat ze niet teveel willen betalen. 

De prijsbereidheid is voornamelijk een onbewust proces in het brein en daarom is dat ook de plek waar je het moet onderzoeken. 

Verpakkingen

Er zijn verschillende redenen waarom je je verpakking laat onderzoeken bij een marktonderzoeksbureau. 

  • Testen van verpakkingen
    • Gaat jouw nieuwe verpakking bijdragen aan een hogere omzet?
    • Valt jouw verpakking snel op in het schap tussen de concurrenten?
    • Maakt jouw verpakking het product begeerlijker dan die van de concurrent?
    • Past de verpakking bij jouw merk, oftewel, heeft de verpakking de juiste merkfit?
    • Herkent de consument het merk en het product?
  • Vergelijken van verpakkingen
    • Werkt jouw nieuwe verpakking beter dan de oude?
    • Welke van jouw verschillende nieuwe verpakkingen werkt beter en heeft een hogere sales potentie?
  • Verpakking en onbewuste emoties
    • Welke onbewuste emoties wekt jouw verpakking op die vervolgens gedrag bepalen?

Bij de keuze voor jouw product speelt de verpakking een essentiële rol. Het is daarom belangrijk om te weten dat de keuze hiervoor voornamelijk bepaald wordt door de onbewuste, automatischesnelle en emotionele reactie van de consument op de verpakking. 

Het is dan ook verstandig om de effectiviteit van de verpakking te meten in het onbewuste.

Note: In 2025 moeten alle verpakkingen in Nederland duurzaam zijn. Zo niet, dan zal de overheid zich ermee bemoeien. Ga je jouw verpakking aanpassen, laat deze dan zeker onderzoeken voordat het de productie ingaat.

Methodes die marktonderzoeksbureaus gebruiken

Er zijn grofweg drie soorten methodes die gebruikt kunnen worden: kwalitatief onderzoek, kwantitatief onderzoek en neuro-onderzoek. Hierin en hiertussen zitten echter veel verschillen.

Bij kwalitatief onderzoek wordt vaak gebruik gemaakt van panels, interviews of focus groepen. Deze methodes kun je inzetten wanneer je antwoord wil op vragen zoals: 

  • Hoe (vaak) gebruikt de doelgroep het product of de dienst?
  • Wat zijn hun ervaringen met de dienstverlening?
  • Waar kopen ze het product?
  • In welke situaties gebruiken ze het?
  • Wat vindt de doelgroep lekker aan mijn product?

Kwantitatief onderzoek is gebaseerd op getallen (statistiek) en wordt vaak onderzocht met vragenlijsten. Je kunt dit type onderzoek inzetten wanneer je antwoord wil op vragen zoals: 'Wat zijn demografische kenmerken van mijn (potentiële) doelgroep?' of 'Hoe groot is mijn doelgroep?'

Neuro-onderzoek is ook kwantitatief onderzoek, maar gaat een laag dieper. Waar je met standaard kwalitatief en kwantitatief antwoord krijgt op de meer exploratieve vragen en gedrag in het verleden, focust neuro onderzoek zich op waarom bepaalt gedrag wel of niet vertoond wordt. Gedrag en het activeren van gewenst gedrag, zoals iets kopen, wordt voornamelijk bestuurd door onbewuste processen. Dit kun je niet uitvragen via vragenlijsten of panels, omdat mensen geen goede voorspellers zijn van hun eigen gedrag. We doen vaak niet wat we zeggen en zeggen vaak niet wat we doen.

Bij Neurensics ligt de focus op neuromarketing. Wij combineren dit vaak met kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Daar lees je hier meer over. Afhankelijk van de onderzoeksvraag bepalen we welke methodieken het meest geschikt zijn. Vaak is dat neuro, omdat gedrag overwegend via snelle, automatische en onbewuste verwerking van communicatie beïnvloed wordt. 

Ben je nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op om te ontdekken wat neuromarketing voor jouw merk en bedrijf kan betekenen. 

Cases

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA