Hoe kan het dat we iets proeven zonder het te proeven?

Ons brein spiegelt gedrag. Dit houdt in dat als we iemand iets zien consumeren, we het gevoel als het ware ook 'ervaren'. Zo kun je mensen via jouw reclame kennis laten maken met jouw product. Een voorwaarde hiervoor is wel dat je de actie van het gedrag zo goed mogelijk (misschien zelfs overdreven) in beeld moet laten komen. Lees snel verder.

Gebruikte technieken
Lees verder

13 learnings

Download alle 13 learnings in één keer

Download

Ons brein spiegelt gedrag

Neuromarketing Learning 5: Ons brein spiegelt gedrag - iets proeven zonder het te proeven - SmintZien we iemand iets consumeren, dan spiegelt ons brein dit gedrag. In onze hersenen vindt een mentale simulatie plaats.

Dit gebeurt zelfs al als we een product of object zien dat niet wordt gebruikt, maar waar we wel gebruik van kúnnen maken (zoals een kopje thee). Al geldt over het algemeen: hoe duidelijker het gedrag wordt getoond, hoe makkelijker de simulatie.

Smint wilde deze spiegelreactie testen voor een aantal van hun reclame-concepten. Zij wilden weten of we in situaties waarin een frisse adem van belang is, een Smintje kan helpen je zelfvertrouwen te verhogen.

De reclame-concepten zijn getoond aan respondenten in de MRI-scan om te ontdekken welke emoties er in het brein werden opgewekt. Onderstaande video is één van de concepten.


Het reclame-concept scoorde erg goed. De fMRI-resultaten lieten zien dat er in het brein van de respondenten meer positieve dan negatieve emoties werden geactiveerd.

Positieve emoties zijn belangrijk voor een reclame(concept) om effectief te zijn (zie learning 1). Ook werden er gebieden geactiveerd die te maken hebben met betrokkenheid en zelfrelevantie.

Dit laatste is erg relevant: de mentale simulatie zorgt ervoor dat je brein de ervaring van het nemen van een Smintje nabootst. Dit zorgt voor betrokkenheid, maar ook voor het activeren van positieve gevoelens die hiermee samenhangen.

Neuromarketing learning 5- Waarom proeven we dingen zonder te proeven - Smint concept testing

In het storyboard is ook te zien dat de man vol zelfvertrouwen de ruimte binnenstapt waar het sollicitatiegesprek gaat plaatsvinden. Het herwonnen zelfvertrouwen van de man wordt ook in ons brein gespiegeld en wekt positieve emoties op. 

Belangrijke toevoeging:

Om de mentale simulatie zo goed mogelijk te laten werken is het belangrijk om de actie zeer duidelijk te communiceren. Dit resultaat komt voort uit de verschillende fMRI-onderzoeken die we voor Smint hebben verricht.

Wanneer het moment waarop iemand een fris gevoel krijgt na het nemen van een Smintje duidelijk en misschien zelfs een beetje overdreven gecommuniceerd werd, werkte de mentale simulatie het beste. 

Het mentale simulatie proces verloopt automatisch, vaak zonder dat we het doorhebben. Daarom is het een goede manier om mensen, op afstand, virtueel kennis te laten maken met je product.

Download de neuromarketing learnings

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA