Achtergrond
We weten allemaal dat muziek iets doet met ons (brein) en dat het belangrijk is in reclame en sonic branding. Maar hoe weet je dan welke muziek past bij jouw merk? Kies je dit op je (onderbuik)gevoel?
Met dit onderzoek hebben we aangetoond dat je met fMRI-onderzoek kun testen welke muziek passend is voor jouw merk. Van onderbuik naar onderbouwd.
De onderzoeksvraag
- In hoeverre voegt muziek waarde toe aan een product en voegt de juiste muziek nog meer waarde toe?
Hoe is dit onderzocht?
Om dit te onderzoeken hebben we respondenten in de MRI-scan gelegd. Zij kregen verschillende producten te zien die typisch zijn voor een bepaald land. De landen waren Nederland, Duitsland, Italië en Frankrijk. Voor Nederland hebben we bijvoorbeeld producten genomen zoals Chocomel, stroopwafels en hagelslag. Voor de andere landen onder andere Duits bier en Franse of Italiaanse wijn.
Terwijl ze in de scanner lagen zagen en hoorden de respondenten drie varianten van de stimuli:
- de films van alle landen zonder muziek
- de films van alle landen met niet-passende muziek (bijvoorbeeld Nederlandstalige muziek bij Franse producten)
- de films van alle landen met passende muziek (bijvoorbeeld Nederlandstalige muziek bij Nederlandse producten)
De resultaten hebben we vervolgens gemiddeld, zodat we een algemene uitspraak konden doen over het effect van muziek en het effect van passende muziek.
Bekijk en beluister hieronder een aantal van de video's die de respondenten te zien kregen.
Nederlandse producten zonder muziek
Nederlandse producten met Italiaanse muziek
Nederlandse producten met Nederlandse muziek
Resultaten
Het onderzoek, uitgedrukt in onderstaande grafieken, liet zien dat muziek in het algemeen waarde toevoegt aan het product en passende muziek des te meer.
Onderstaande grafieken geven de balans weer tussen negatieve en positieve emoties en de mate waarin het engaging is.
In de grafiek staat op de verticale (y) as de balans tussen positieve en negatieve emoties. Alles boven de horizontale (x) as impliceert dat muziek meer positieve dan negatieve emoties activeert. Op de horizontale (x) as staat de Engagement: rechts van de verticale (y) as is een bovengemiddelde Engagement, links van de verticale (y) as beneden gemiddeld.
Scores in het kwadrant rechtsboven zijn dus optimaal: méér positieve dan negatieve emoties en een bovengemiddelde Engagement.
De linker grafiek toont de opgewekte emoties en Engagement wanneer de producten te zien waren zonder muziek. De middelste grafiek toont de opgewekte emoties en Engagement wanneer de niet-passende muziek te horen was en de rechter wanneer de passende muziek te horen was.
Zoals te zien is in de linker grafiek, zorgt het niet horen van muziek ervoor dat er geen positieve emoties opgewekt worden. De bruine stip bevindt zich onder de horizontale (x) as, wat inhoudt dat er juist negatieve emoties opgewekt worden.
In de grafiek in het midden is te zien dat zelfs bij het horen van niet-passende muziek er al meer positieve emoties worden opgewekt. De oranje stip bevindt zich dichter bij de horizontale (x) as. Opvallend is wel dat de Engagement iets afneemt, de oranje stip schuift meer naar links van de verticale (y) as.
In de rechter grafiek is te zien dat bij het horen van passende muziek, er een flinke stijging is in de opgewekte positieve emoties en een toename van de Engagement. De paarse stip bevindt zich in het optimale rechter kwadrant! Er worden méér positieve dan negatieve emoties opgewekt en ten opzichte van niet-passende muziek is er meer Engagement.
Conclusie
Dit interessante muziekexperiment laat zien hoe je met breinonderzoek kunt testen welke muziek er het best past bij je merk of product. En hoeveel waarde er door muziek wordt toegevoegd die leidt tot een gedragsintentie.
Sonic branding
Naast het meten van wel of niet passende muziek, doen we ook onderzoek naar de mate waarin muziek past bij merken. Met fMRI-scans is het mogelijk om een sonic branding traject te kwantificeren en vast te stellen welke muziek of sound logo het meest effectief is voor jouw merk of product. We kunnen meten welke muziek of sound logos de merkidentiteit versterken en of er vertrouwen wordt gecreëerd. En we meten zelfs of het voldoende onderscheidend is van de concurrentie en voldoende de aandacht trekt.
Onlangs hebben we het nieuwe sonic anthem getest van Basic-Fit, lees daar op LinkedIn meer over. Ook hebben we een interessant reclamemuziek onderzoek uitgevoerd voor ING. Lees daar hier meer over.
Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.