Wensen en behoeften worden voornamelijk gedreven door onbewuste gedachten en emoties
Heeft de doelgroep wel behoefte aan jouw (nieuwe) product of dienst? Hoe ziet die behoefte eruit? Wat zijn de drivers & barriers om het product/dienst wel of niet te kopen? Is jouw productportfolio relevant en hoe behoud je die zo? Ben je wel onderscheidend genoeg ten opzichte van de concurrentie en hoe kan je hiervoor zorgen?
Wensen en behoeften worden voornamelijk gedreven door onbewuste gedachten en emoties. Mensen kunnen daarom vaak maar moeilijk aangeven waar zij écht behoefte aan hebben. Om hier toch een goed beeld van te krijgen laat je het meten op de plek waar ze ontstaan: in het brein van jouw doelgroep.
Behoefteonderzoek met neuro: snelle doorlooptijd
Bewezen effectief
+/- 95%gedachten is onbewust
12+ jaarbreinonderzoek
300+ bedrijven geadviseerd
Om het behoefte onderzoek uit te voeren maken we gebruik van wetenschappelijk bewezen kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethodes. Hoe het onderzoek precies vorm zal krijgen is afhankelijk van de vraag en de doelgroep.
Behoefte analyse gebruik je:
- Om een duidelijk en volledig inzicht te verkrijgen in wat de doelgroep echt wilt en vindt van jouw product of dienst.
- Als wetenschappelijke onderbouwing om interne en/of externe financiers te overtuigen van de potentie van een nieuw te introduceren product of dienst.
Wij nemen je het werk uit handen
Gemak is voor ons een belangrijk uitgangspunt. Na het bespreken van de onderzoeksvraag hoef je alleen nog de stimulus aan te leveren. De rest doen wij.
Waar zet je een behoefte analyse voor in?
Een behoefte analyse zet je in om inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van de doelgroep. Hierop kun je vervolgens de positionering van jouw merk, de producten of diensten aanpassen.
Een behoefte analyse geeft antwoord op:
- Hoe ziet de behoefte van de (potentiële) doelgroep eruit?
- Sluit jouw product of dienst portfolio goed genoeg aan bij de behoefte van de doelgroep?
- Waar liggen de kansen?
- Wat zijn de drivers & barriers om jouw product of dienst wel of niet te kopen?
- Hoe hou je het product- of dienstportfolio relevant?
- Zijn jouw producten of diensten onderscheidend genoeg ten opzichte van de concurrentie?
Heb je een andere vraag, dan kunnen we altijd kijken hoe we die kunnen beantwoorden.
Met Neurensics hebben we onderzocht welke (on)bewuste drijfveren er ten grondslag liggen aan mensen die nooit switchen van energieleverancier. Het impliciete associatie onderzoek leverde waardevolle inzichten op over de elementen die een gedragsverandering mogelijk maken. En dat resulteerde in een succesvolle campagne van iChoosr en Vereniging Eigen Huis. Matthijs van Waveren, International Marketing Manager, iChoosr
Onze aanpak
Hoe het behoefteonderzoek eruit komt te zien hangt af van jouw vraag en de doelgroep. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden die wij bieden. Afhankelijk van de vraag kunnen wij andere kwalitatieve of kwantitatieve methoden toevoegen.
-
1
Exploratief kwalitatief vooronderzoek
In het vooronderzoek verzamelen we allerlei mogelijke drivers & barriers die van belang zijn bij aankopen binnen een bepaalde productcategorie.
Met de interviews komen we erachter:
- wat de behoeftes, drivers & barriers zijn bij aankoop.
- wat de kennis, houding en gedrag ten aanzien van de productcategorie is.
- welke product associaties relevant zijn bij de aankoop.
-
2
RIAT (Rapid Implicit Association Task)
De mogelijk relevante associatiewoorden (drivers & barriers) uit het vooronderzoek, testen we vervolgens met de neuro-techniek RIAT (Rapid Implicit Association Test). Deze is onderdeel van een online survey onder een representatieve steekproef uit de doelgroep.
Onder tijdsdruk beantwoorden respondenten verschillende vragen. De tijdsdruk zorgt ervoor dat bewust nadenken en over-rationalisatie uitgeschakeld wordt. Zo weet je zeker dat je de échte wensen en behoeften van de doelgroep te weten komt.
Zo ontrafelen we niet alleen impliciete associaties rond een product categorie - ook hun relatie met waarde toekenning. Naast impliciete associaties stellen we namelijk ook voorkeuren en keuzegedrag vast met een aantal gerichte vragen. Vervolgens bouwen we met machine learning een model dat voorspelt hoe elk associatiewoord bijdraagt aan dit gedrag.
Wat levert het je op?
- Een overzichtelijke rapportage met daarin de resultaten en antwoorden op de onderzoeksvragen. De resultaten kun je ook inzetten ter overtuiging van interne of externe financiers over de potentie van een nieuw te introduceren product of dienst.
- Advies over de beste propositie voor een (nieuw) product of dienst.
- De zekerheid dat je goed onderbouwde tactische en strategische beslissingen neemt die bijdragen aan de groei van jouw bedrijf.
Bij ons ontvang je niet alleen de onderzoeksresultaten. We zijn jouw sparringspartner en denken mee over grotere strategische vraagstukken wat betreft de klantbehoefte en marketing.
Deze bedrijven hebben Neurensics al ingezet om hun producten & diensten te verbeteren
Neem contact op
Walter Limpens
Co-Founder & Senior Client Executive
Meer weten over behoefteonderzoek?
Andries van der Leij
Head of Research & Development
Meer weten over onze onderzoekstechnieken?
Wil je weten hoe een behoefteonderzoek je verder kan helpen? Neem dan snel contact op met Walter.
Walter Limpens
Heb je vragen over de onderzoekstechnieken die Neurensics gebruikt? Neem dan snel contact op met Andries.