Neural Ad Testing
Het effect van commerciële communicatie voorspellen

Neural Ad Testing

Met onze Neural Ad Testing voorspellen wij het effect van commerciële communicatie met fMRI. Dit doen we door het meten van de treinactiviteit in reDe breinactiviteit die wij meten met de fMRI kunnen Aan de hand van MRI Brain Rating in combinatie met onze benchmarks (Effectiveness, Likability & Annoyance) meten wij de 13 onbewuste emoties die relevant zijn voor koopintentie. Logischerwijze moeten de positieve emoties hoog staan en de negatieve in de regel laag, wil er sprake zijn van ‘approach’.

De correlatie-analyse met de benchmarks laat zien dat de Blokker TVC negatief scoort op effectiviteit. De spider laat zien dat het fout gaat bij het vertrouwen (Trust), dat meer dan gemiddeld laag is. Maar veel interessanter is het te zien dat de commercial vooral gevaar (Danger) en afkeer (Disgust) activeert, waardoor er geen goede balans is tussen positieve en negatieve emoties.

Wat ging er mis bij Blokker?


De directie van blokker besloot tot herpositionering aangezien het niet goed ging met Blokker. De prijsvechter moest een meer welstandige doelgroep aanspreken, hetgeen vertaald werd in een commercials met Sarah Jessica Parker, die haar vrienden in New York liet zien welke fantastische spullen Blokker verkoopt. De “Sarah Jessica Parker kostte Blokker veel klanten” kopte de Telegraaf, opgetekend uit de mond van de directeur.

Voor ons neuro-onderzoekers is een uitspraak als deze bijzonder waardevol, met Brain Rating kunnen we immers zien of we deze ramp hadden kunnen voorspellen.

De commercial met Sarah Jessica Parker heeft Blokker veel klanten gekost, zegt de directeur in alle eerlijkheid. Iets dat de breinmeting keurig netjes laat zien, vooral ook in de correlatie-analyse met de effectiviteit benchmark. De negatieve correlatie suggereert dat de commercial meer kwaad dan goed doet. We zien ook een positieve correlatie met Likability en Annoyance. De irritatie komt onder meer door het lage vertrouwen, de likability is maar weer eens een bewijs van Ogilvy’s gelijk; “Nobody Buys from a clown.” Met Brain Rating is dus goed te achterhalen waar het mis gaat in reclames, en zo hoe reclames verbeterd kunnen worden.

Image Title

Wat is er aan de hand?

Als je wilt weten waar deze resultaten vandaan komen, vertelt een eye tracker je een hoop. Met de eye tracker zie je bijvoorbeeld dat mensen vooral naar mensen kijken. En dan zie je ook meteen wat er aan de hand is. De gezichtsuitdrukkingen van de personages in de commercial vertonen angst, verbazing, twijfel en afkeer. Dit zijn de emoties die we spiegelen. We lachen al snel mee als anderen ook lachen, maar vanzelfsprekend geldt dat ook voor negatieve emoties, zoals het geval is bij deze commercial.

Meer rendement behalen?

Zo zien we maar dat het testen van commerciële communicatie van groot belang kan zijn voor het succes van een merk. Wil je meer weten over onze methodiek? Kom met ons in contact!

Privacy Policy | Contact