Behaviour Change Consultancy
Nudging & Framing

Hoe haal je mensen over om donor te worden?

Elk jaar doet de Nierstichting mee aan de donorcodicil-campagne. En jaren op rij zag men dat de inschrijving om een orgaan te doneren na je dood, schrikbarend laag waren. Nog geen twee procent respons kreeg men op de landelijke campagnes, maar ook de campagnes van de Nierstichting zelf scoorden nauwelijks beter. Wat gaat er mis en hoe moet dit opgelost worden?

Het inzetten van nudging

Ons om advies gevraagd, werd het ons duidelijk dat de campagnes van de Nierstichting weliswaar beter waren dan die van de overheid, maar dat ze allen gebaseerd waren op één en dezelfde strategie: Altruïsme. Je kan iemands leven redden en met twee nieren zelfs twee levens. Maar op de keper beschouwd willen we in eerste instantie maar één leven redden. En dat is ons eigen leven, al begrijpen we maar al te goed dat niets voor niets komt.

We adviseerden de Nierstichting om een campagne te maken op wederkerigheid. Een veel dieper geworteld gedrag dan altruïsme en dat de ‘prijs’ van iets krijgen automatisch in zich heeft. Het reclamebureau werd er op gebriefd en maakte deze campagne.

Image Title

De nieuwe campagne van Nierstichting

Resultaat

De resultaten spreken voor zich. De campagne van de overheid scoort een response van net 1,5%, daar waar de mensen die met de wederkerigheidscampagne waren geconfronteerd ruim 4x zo hoog scoorden. Het inzetten van wederkerigheid is vervolgens toegepast op meerdere campagnes van de Nierstichting. Zo ook bij hun bioscoopspot over orgaandonatie.

Image Title

De resultaten van de oude campagne vs. de nieuwe campagne