Charitas Learning 1 - Verhoog donatiegedrag door de hulpbehoevende persoonlijk te maken
Verhoog donatiegedrag door de hulpbehoevende persoonlijk te maken
Om te doneren is het belangrijk dat we compassie voelen met de hulpbehoevende. Dit is het grootst wanneer het gaat om 1 persoon of dier. Hoe groter de groep, hoe lager onze compassie wordt. Lees verder om te ontdekken hoe dit werkt.
15% minder donaties als er 2 kinderen in plaats van 1 worden getoond
Wil je meer donaties krijgen, dan werkt het beter om de hulpbehoevende persoonlijk te maken. Uit onderzoek van Vastfjall is gebleken dat er 15% minder gedoneerd wordt wanneer er 2 kinderen getoond worden in plaats van 1. Werden er 8 kinderen getoond ten opzichte van 1 kind, dan daalde het donatiegedrag zelfs met 50%!
Dit heeft te maken met ‘compassion fade’: onze compassie wordt minder naarmate aantallen stijgen. Het is makkelijker voor ons om empathie en compassie te voelen voor 1 individu of een groep die als 1 entiteit wordt gezien (familie of gezin), dan voor grote groepen die niet gezien worden als 1 entiteit.
De motivatie om te doneren wordt ook gedreven door gevoelens van affectie. Wanneer het aantal hulpbehoevenden stijgt, daalt het gevoel van affectie. Dat komt omdat wij informatie voor een groot deel onbewust verwerken en het onbewuste brein kan grote aantallen moeilijk verwerken. En juist het onbewuste brein is belangrijk bij het aanzetten tot gedrag (doneren). Alleen het probleem laten zien met statistieken (duizenden mensen hebben hulp nodig) werkt dus niet.
Een goed voorbeeld van de hulpbehoevende persoonlijk maken, is bijvoorbeeld leeuw Govani in de campagne van Stichting AAP. Ze hebben het hier niet over ‘de leeuwen’ of ‘exotische dieren’, maar over 1 specifieke leeuw. En die wil je toch helpen?
Wil je donatiegedrag verhogen, zorg er dan voor dat de communicatie gericht is op 1 hulpbehoevende of een groep die als 1 entiteit wordt gezien.