De vraag van Philips
Philips wilde het label op hun bestaande verpakking van een ultra light strijkijzer aanpassen. De vraag was of deze aanpassing zou leiden tot meer verleiding en een grotere koopintentie.
Het onderzoek
De nieuwe productverpakking van Philips kreeg een nieuw label (zie linker afbeelding). Neurensics heeft ter vergelijking de verpakking zo aangepast dat het strijkijzer met rechts wordt vastgehouden. Het label bleef hetzelfde (zie rechter afbeelding).
Productverpakking meten met fMRI
Om te meten welke van de twee verpakkingen zou leiden tot meer verleiding en het opwekken van koopintentie, hebben we respondenten in de MRI-scan naar de verpakkingen laten kijken.
MRI is de enige techniek waarmee het hele brein gemeten kan worden: bewuste én onbewuste gedachten, rationeel én emotioneel. Hierdoor kan consumentengedrag beter voorspeld worden dan andere vormen van onderzoek.
Het vragen aan mensen wat ze van een verpakking vinden, zorgt ervoor dat ze er té lang over na gaan denken en te veel focussen op kleine elementen. Terwijl consumenten bij een koopbeslissing vaak maar heel even naar een verpakking kijken en daar snel en automatisch iets bij voelen. Deze, vaak onbewuste, emoties meten we met fMRI.
Hierbij is het belangrijk dat een verpakking een goede balans opwekt tussen positieve en negatieve emoties, waarbij de positieve emoties hoger moeten zijn.
Resultaten
Uit het onderzoek bleek dat de verpakking waarbij het strijkijzer met de rechterhand wordt vastgehouden het beste scoorde. In dit spinnenweb zie je dat het strijkijzer dat met links wordt vastgehouden significant meer Disgust opwekt; een gevoel van afkeer (zie grijze lijn).
Als het strijkijzer met links wordt vastgehouden worden er dus negatieve emoties opgewekt; het zorgt voor een negatief en afstotend gevoel. De vraag is: waarom?
Verklaring van de resultaten
Dit resultaat heeft te maken met mentale simulatie: een onbewust proces waarbij het brein al bezig is met het gebruiken van een product. Zodra wij bijvoorbeeld een glas met drinken op tafel zien en een hand die er naar toe gaat, dan is ons brein ook onbewust bezig met het oppakken van het glas.
Zien we een strijkijzer dat met links wordt vastgehouden terwijl je rechts bent (zoals 90% van de bevolking), dan is de mentale simulatie niet mogelijk of het wordt verhinderd. Dit leidt tot gevoelens van afkeer.
Daarom was ons advies om de verpakking te kiezen waarbij het strijkijzer met de rechterhand wordt vastgehouden, omdat deze een betere balans van emoties opwekt en hierdoor zal leiden tot een grotere koopintentie.
En nu jij:
- Ga jij jouw verpakking vernieuwen en wil je weten of de nieuwe variant aanzet tot meer verkoop?
- Of wil je verschillende nieuwe verpakkingsideeën testen?
Neem dan contact met ons op om de onderzoeksmogelijkheden te bespreken.