"Neuro-onderzoek gaf ons nieuwe inzichten die wij niet met vragenlijsten konden verkrijgen. Dit gaf ons de handvatten om onze reclames effectiever te maken.” Sandór van Mil, marketing manager, Bolletje, najaar 2019
De vraag van Bolletje
Bolletje heeft twee reclames die hetzelfde concept volgen:
Een vrouw vraagt aan de bakker van Bolletje of de bakker iets voor haar kan maken en de bakker reageert. De bakker gaat meteen aan de slag en de vrouw is uiteindelijk tevreden met het resultaat.
Uit de sales resultaten bleek dat de ene reclame het beter deed dan de andere, 250% beter zelfs.
Volgens een onderzoek dat uitgevoerd is door een ander onderzoeksbureau via vragenlijsten, bleek dat beide reclames vrijwel even hoog scoorden op herkenning, merkkoppeling, boodschapoverdracht en rapportcijfer. Zie de resultaten van de vragenlijst hieronder. Deze hebben wij van Bolletje gekregen:
Hoe kon het verschil van 250% in de sales cijfers dan verklaard worden? Met deze vraag kwam Bolletje naar Neurensics.
En om deze challenge nog groter te maken, kregen wij vooraf niet te horen welke reclame het beter deed. Daar kwamen we vanzelf achter.
Reclame 1: Skinny Jeans
Reclame 2: Aqua Yoga
Hoe zijn de reclame-verschillen onderzocht?
In de MRI-scan hebben respondenten naar de twee reclames gekeken. Hier zijn de 13 voor consumentengedrag relevante emoties en dimensies gemeten, zoals verlangen (Desire), vertrouwen (Trust) en aandacht (Attention).
De opgewekte emoties en dimensies zijn afgezet tegen de benchmark voor Effectieve, Likable en Irritante reclames.
Hierbij geldt: een effectieve reclame heeft een goede balans tussen positieve en negatieve emoties, waarbij de positieve emoties sterker geactiveerd moeten worden.
Verder is er gebruikt gemaakt van Eye Tracking en Brain Guided Interpretation:
- Eye Tracking:
Terwijl respondenten in de MRI-scan kijken naar de reclame, werden hun oogbewegingen bijgehouden via Eye Tracking. Zo is er data verkregen over welke elementen de aandacht trekken en welke juist niet. - Brain Guided Interpretation (BGI):
In een vervolgonderzoek met online vragenlijsten (n=150) is met behulp van BGI onderzocht welke scènes zorgen voor de specifieke emoties die eerder met fMRI gemeten waren.
Respondenten worden hierbij gevraagd om na te denken waarom anderen zo zouden reageren. Dit levert betere analyses op dan zelfreflectie. De combinatie van fMRI en vragenlijsten (BGI, plus de cognitieve verwerking van de reclame) levert waardevolle en complete resultaten op.
Resultaten
Score op 13 voor consumentengedrag relevante emoties
Wat direct opvalt is dat Skinny Jeans (groene lijn) beter scoort dan Aqua Yoga (grijze lijn). Skinny Jeans wekt meer verwachting (Expectation) en aandacht (Attention) op en scoort slechts gemiddeld op de negatieve emoties.
Aqua Yoga scoort juist zeer hoog op de negatieve emoties, voornamelijk op afkeer (Disgust) en gevaar (Danger).
De gestippelde cirkelvormige lijn (zie bv. bij Expectation) is de reactie op de gemiddelde TV reclame.
De correlatiefactor voor Effectiviteit was 2,6x sterker bij Skinny Jeans
Effectieve reclames die gedrag beïnvloeden hebben een specifiek doelpatroon (zie lichtblauwe lijn). Skinny Jeans (groene lijn) komt hier meer mee overeen dan Aqua Yoga (grijze lijn):
- Skinny Jeans roept sterkere positieve emoties op, met name verwachting (Expectation).
- Skinny Jeans roept minder negatieve emoties op, zoals Disgust en Danger.
- Er is een (iets) hogere activatie van Novelty (verrassing) en Value (beloning en meerwaarde) voor Skinny Jeans. Twee dimensies die door effectieve reclames relatief sterk getriggerd worden.
Met een Benchmark Similarity analyse hebben wij vervolgens berekend wat de correlatie tussen het activatiepatroon van elke reclame en het doelpatroon Effectivity was.
De correlatiefactor van Skinny Jeans was 2,6x sterker dan die van Aqua Yoga. Vrijwel het exacte verschil in de sales cijfers van Bolletje.
Waarom is Skinny Jeans effectiever dan Aqua Yoga?
Met Eye Tracking, fMRI tijdlijnen en Brain Guided Interpretation (online vragenlijsten) hebben we vervolgens in detail verschillende scènes geanalyseerd, om te ontdekken waarom beide commercials een verschillende emotionele respons opwekken.
Belangrijke oorzaken waren bijvoorbeeld:
- De setting van yoga in een zwembad past intuïtief minder goed bij ontbijt dan die van iemand die zich aankleedt.
- De humor in Aqua Yoga leidt teveel af. Vormen van humor die op leedvermaak gebaseerd zijn (zoals degene die in het water valt) vinden we over het algemeen leuk en grappig om naar te kijken.
Echter, wekt dit ook negatieve breinreacties op, zoals als schrik, gevaar of afkeer. Humor heeft impact, betrekt mensen en wordt onthouden. Maar als het gaat om gedragsbeïnvloeding en het triggeren van koopintenties kan het ook teveel afleiden. Dit gaat ten koste van belangrijke koopemoties zoals verlangen, verwachting, geloofwaardigheid of beloning. - De timing van het moment waarop de hoofdpersoon geniet van een ontbijtproduct van Bolletje. Dit genotsmoment is cruciaal voor het triggeren van beloning (Value): zien genieten, doet genieten. Dit moet op een natuurlijke manier in de verhaallijn opgenomen zijn.
Belangrijkste key take-away:
- fMRI-onderzoek voorspelt gedrag nauwkeurig: Skinny Jeans is effectiever dan Aqua Yoga
Ondanks dat beide reclames hetzelfde concept volgen, scoort Skinny Jeans beter op positieve emoties en lager op de negatieve emoties.
De correlatiefactor met het Effectivity doelpatroon was 2,6x sterker bij Skinny Jeans dan bij Aqua Yoga, vrijwel exact het verschil dat Bolletje terug zag in hun sales. Zo zie je maar, dat MRI-onderzoek betere inzichten geeft in reclame-effecten dan traditioneel onderzoek. - Traditioneel vragenlijst-onderzoek is minder goed in het voorspellen van de effectiviteit van reclame, omdat mensen zich niet zo bewust zijn van de onbewuste uitwerking die een reclame op hen heeft.
En nu jij:
- Begrijp jij niet waarom de ene reclame beter werkt dan de ander?
- Of twijfel jij over de effectiviteit van jouw reclames?