Hoe zorg je ervoor dat er eerder aan jouw merk wordt gedacht?

In learning 8 heb je gelezen dat je ervoor moet zorgen dat jouw merk top of mind is: er moet vaker aan gedacht worden dan concurrerende merken. Dat kan door het merk veelvuldig te laten zien. Maar er is nog een andere manier die beter kan werken, namelijk door gebruik te maken van geheugensteuntjes. Lees verder.

Lees verder

11 NEUROBRANDING LEARNINGS

Download gratis alle learnings in één keer

Ja, ik wil de learnings

Geheugensteuntjes werken

De invloed van geheugensteuntjes wordt goed duidelijk gemaakt in het onderzoek van Jonah Berger. 

Hij liet 2 groepen studenten zinnen uit hun hoofd leren die ervoor bedoeld waren om hen meer groente en fruit te laten eten. Voor de ene groep was dat de zin “Live the healthy way, eat 5 fruits and veggies a day”. 

Voor de andere groep: “Each and every dining-hall tray needs 5 fruits and veggies a day”. Vervolgens keek hij naar het effect van de zinnen op het gedrag van de studenten: werd er meer groente en fruit gegeten? 

De eerste zin had geen effect, er werd niet meer of minder fruit en groente gegeten. De tweede zin werkte wél. Heel goed zelfs: er werd 25% meer groente en fruit gegeten. Waarom?

Er zit een duidelijk geheugensteuntje, of trigger, in de zin: het dienblad (dining-hall tray).

Als de studenten in de kantine stonden en een dienblad pakten, werden ze aan het zinnetje herinnerd dat ze uit hun hoofd hadden geleerd.

Het dienblad activeerde dus automatisch hun (consumenten)gedrag.

Branding learning 9 Triggers werken om gedrag te beïnvloeden

Maak als merk gebruik van geheugensteuntjes

Branding learning 9 - Hoe zorg je ervoor dat er eerder aan jouw merk wordt gedacht_

Ook merken kunnen gebruik maken van geheugensteuntjes, of triggers, die ervoor zorgen dat er automatisch aan het merk wordt gedacht. Dit zijn zogeheten ‘category entry points’: situaties of gebeurtenissen waarbij er aan je merk gedacht kan worden. Deze momenten zorgen ervoor dat het merk in het brein geactiveerd wordt, wat de kans vergroot dat de consument voor jouw merk kiest. 

Een paar voorbeelden: 

  1. Krijg jij zo rond 4 uur ook vaak trek? Cup a Soup weet dat en heeft dit moment geclaimd: “4 uur Cup a Soup”. Door dit veelvuldig te communiceren, denken mensen rond 4 uur sneller aan Cup a Soup.

  2. Een verlovingsring bevat bijna altijd een diamant. Ook hier zit een uitgekiende marketingstrategie achter: de familie De Beers (één van de grootste spelers in de diamanthandel) heeft een verlovingsring zeer effectief gekoppeld aan diamanten, zodat de twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

  3. Ook een koffiepauze is een goed voorbeeld. Het had net zo goed een melkpauze of frisdrankpauze kunnen zijn. Maar ‘even pauzeren’ is een sterke trigger voor het drinken van een kop koffie.     

Advies: claim met jouw merk specifieke momenten

Als marketeer moet je dus goed nadenken over de situaties of gebeurtenissen die je kunt gebruiken als triggers of category entry points, zodat consumenten automatisch aan jouw merk denken.

Een belangrijk doel van branding is dus het bouwen van geheugenstructuren rondom jouw merk, zodat er in veel verschillende situaties en momenten aan jouw merk gedacht wordt. 

Download de NeuroBranding learnings

Wij werken samen met

uva-logoBEECKESTIJN-e1482136282645download  NIMA-LOGO1  NMSBA_logo-3Lid_van_DIN_MOA