Dirk Zomerdijk liet zijn oog vallen op een gaaf project bij Neurensics. Een project met veel data, het bouwen van modellen en programmeren. Door de opgedane kennis tijdens zijn minor programmeren, durfde Dirk deze uitdaging aan. Met groot succes, want vanaf nu is het mogelijk elke seconde van een reclame te zien wat iemand zijn gevoel daarbij is.

Wat voor project hebben we het over?
Het begon met een hele grote bak hersendata. Niet letterlijk gelukkig! Mensen worden in een fMRI scanner gelegd. Hierin liggende kijken ze naar reclames. Tijdens het kijken verzamelen wij hun hersendata.

De uitdaging was: hoe bouwen we een model dat uit de hersendata een valentietijdslijn kan genereren? Valentie is een term uit de psychologie en wordt gebruikt om onderscheid te maken tussen positieve gevoelens van toenadering en negatieve gevoelens van vermijding. Valentie is niet perse goed of slecht, maar denk meer aan het wel of niet fijn vinden van iets wat je ziet of hoort.

Wij hebben valentie uitgewerkt als temporele maat, een tijdsmaat. Het model levert elke seconde output. Als je de output achter elkaar zet, krijg je een lijn. Zo kun je precies bepalen wat mensen voelen op bepaalde punten in een reclame. 

Hoe werkt het model?
Het model heeft geleerd te herkennen welke hersenpatronen bij een fijn of niet fijn gevoel horen. Er wordt naar het hele brein gekeken en er wordt rekening gehouden met bepaalde interacties tussen verschillende hersengebieden. Om precies te zijn; het gaat om 167 hersengebieden. We hebben met onze enorme database een model getraind dat kan voorspellen wat de valentie van filmpjes is. De geïdentificeerde breinpatronen gebruiken we nu om nieuwe filmpjes en reclames die wij van klanten krijgen tegen af te zetten. Zo kunnen we bepalen hoe valentie verloopt in dit materiaal.

reclame

Op de horizontale zie je de seconden en op de verticale as de valentie. Die schaalt van erg fijn tot niet fijn.

Hoe werd dit voorheen gedaan?
Dit werd voorheen nog niet op deze manier gedaan. We keken toen naar het gemiddelde van de reclame. Dit is veel specifieker. 

Wat zijn de voordelen van deze ontwikkeling?
Je stopt als bedrijf elementen in je reclame om je een bepaald gevoel op te wekken. Denk aan een feel good momentje of een familie momentje tijdens een kerst commercial. Je kan dus vanaf nu zien of het beoogde effect bereikt wordt of bijvoorbeeld wordt gemaskeerd door andere momenten ervoor of erna. 

Er wordt nu niet meer gekeken naar het gemiddelde van de reclame, maar er is informatie beschikbaar over elk stukje, elke seconde. Je kan zien welke elementen invloed hebben op de flow van de ervaring van de valentie gedurende het kijken van een reclame. Hierdoor kan je zien waar de knelpunten zitten in een reclame. Het kan zijn er er een negatief stukje niet thuis hoort in de reclame, waardoor het eruit geknipt kan worden. Dit bespaart natuurlijk weer geld.

Febreze reclame: dit is een duidelijk voorbeeld. De reclame vertelt eerst over vieze luchtjes, waarbij je ziet dat de lijn naar beneden gaat. Mensen vinden het waarschijnlijk vies. Je wil ook dat mensen zich niet fijn voelen op dat moment. Het fijne gevoel komt op het moment dat jij jouw product laat zien met de oplossing. Daar zie de je lijn omhoog gaan. 

Neurensics © 2018 | Site by: EYEFUN